ANAKARTLAR HAKKINDA

Anakart, bilgisayarın tüm iç ve dış donanım birimlerinin üzerindeki bağlantı portlarına bağlandığı, üzerinde elektronik devre elemanlarının bulunduğu bilgisayarın en temel parçasıdır. Aynı zamanda mainboard, motherboard, system board olarak ta ifade edilebilir. Apple firmasının ürettiği bilgisayarlar için kullanılan anakart isimleri, lojik kart veya logic card olarak ifade ediliriler. Bazen de Apple anakart isimleri kısaltılarak mobo ismiyle adlandırılırlar. Bir bilgisayar için olmazsa olmaz en temel parçadır. Anakartlar olmadan bilgisayarın diğer hiçbir donanım birimini kullanamazsınız. Kısaca bir bilgisayar anakart olmadan çalışmaz. Çünkü diğer tüm donanımların birbirleri ile bağlantıları anakart sayesinde gerçekleşir. “Anakart nedir kısaca” diye sorduğumuzda vereceğimiz cevap şudur: Anakart üzerindeki parçalar ve bileşenler ile koordineli çalışabilen elektronik bir devredir. Bu cevabı anakart resmini inceleyerek te kolaylıkla verebiliriz.

ANAKARTIN YAPISI VE ÇALIŞMASI

Anakart üzerinde işlemci soketi, RAM slotu, harddisk bağlantı soketleri, veri yolları, BIOS, onboard yani dahili donanım kartları bulunur. Harici donanım kartları anakarta, veri yolları diğer bir adıyla genişleme yuvaları sayesinde bağlanabilirler. Geçmişten günümüze kullanılan anakart veri yolları çeşitleri sırasıyla ISA, PCI, AGP, PCI-X, PCI Express(PCI-e)’tir. Her anakartın yapısının birbirinden farklı özellik ve bileşenlere sahip olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Anakartın çalışması için bir elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Bu da kasaların içinde bulunan güç kaynakları(Power Supply) ile karşılanmaktadır. Anakart üzerindeki parçalar, görevleri itibari ile farklı elektrik değerleri ile çalışırlar.Bu değer her parçanın çalışması için gerekli değerlere güç kaynağı aracılığıyla düşürülmektedir. Az çok aklınızda anakart nasıl çalışır sorusuna verecek bir cevap oluşmuştur umarım.

 

Giriş ve Çıkış Portları Ne İşe Yarar?
Giriş ve çıkış portları, bilgisayar anakartı ile dış donanım birimleri arasında veri alışverişinin yapılmasını sağlarlar. Yani mouse, klavye, yazıcı, monitör, kulaklık, hoparlör, modem gibi donanımlar bilgisayara anakart üzerindeki giriş ve çıkış portları sayesinde bağlanabilirler.

Mouse ya da diğer bir isimle fare anakart çıkışındaki yeşil renkli PS/2 portuna bağlanır. Klavye mor renkli PS/2 portuna bağlanır. PS/2 portları 6 pinlidir. Klavye ve mouse takılırken pinlerin zorlanıp bozulmaması için dikkat edilmelidir. Günümüzde çoğunlukla klavye ve mouse bağlantıları için USB portu kullanılmaktadır.Seri port, bilgisayar ile dış üniteler arasındaki veri alışverişinin seri iletişim yöntemiyle yapılmasını  sağlar.

İşlemci Soketi Ne İşe Yarar?
İşlemci soketi, adından da anlaşılacağı üzere anakart üzerinde işlemcinin takılacağı yerdir. Anakartınıza uygun bir işlemci seçmeye çalışın. Her işlemcinin her anakarta uymayacağını unutmayın.

Anakart Güç Bağlantı Soketi Ne İşe Yarar?
Anakart güç bağlantı soketi, anakart üzerindeki bileşenler ve parçalar için gerekli olan enerjiyi sağlar. Soket üzerindeki bağlantı doğru bir şekilde bağlanmalıdır. Aksi halde kablolar üzerinde iletimsizlik ve problemler ortaya çıkabilir. Anakart üzerinden soket çıkarılmak istendiğinde soket üzerindeki plastik kilitleme mandalına basılıp çekilmelidir. Güç, kasada bulunan Power Supply(Güç Kaynağı) tarafından sağlanmaktadır.

Anakart Chipset(Yonga Seti) Nedir?
Anakart üzerindeki parçalar arasındaki veri akış trafiğini denetleyen önemli birimler bulunur. Bu birimlere yonga seti diğer bir adıyla chipset denir. Chipsetler bilgisayarın hızına doğrudan etki eden önemli birimlerdir. Anakart üzerinde çok sayıda yonga seti(chipset) bulunur. Ama bunlardan 2 tanesi yönetici yonga seti olma özelliği ile diğerlerinden daha farklı bir öneme sahiptirler. Bunlardan biri Kuzey Köprüsü, diğeri Güney Köprüsü’dür.

Kuzey köprüsü; işlemci, RAM bellek, PCI-e ve AGP arasıdaki veri aktarımından sorumludur. Kuzey köprüsünün, anakart üzerindeki yerini tespit etmek için işlemciyi baz almanız yeterlidir. İşlemcinin hemen yan kısmındadır ve üzerinde metal bir soğutucu bulunur.

Güney köprüsü; güç yönetimi, PCI veri yolu, USB portu, seskartı, ethernet kartı gibi donanımlar arasındaki veri aktarımından sorumludur.

KAYNAKÇA:http://www.pcustasi.com/anakart/