DESTEK

Donanım Birimlerinin Kurulumu

Bilgisayarla kullanıcı arasındaki iletişimden sorumlu olan işletim sistemleri bu iletişimi sağlayabilmek için bilgisayarı oluşturan donanım birimlerini tanımak zorundadır.Her donanım birimi işletim sistemiyle tanışabilmek  için bir kısım tanıtım dosyaları kullanır. Bu dosyaya (driver) dosyaları adı verilir.

İç Donanım Birimleri

ANAKART

anakart.jpg

Anakart bilgisayarın bütün parçalarını üstünde bulunduran ve bilgisayarın diğer parçaları arasında en önemli olan devre kartıdır.Anakart olmadan hiçbir sistem çalıştıramayız. Günümüzde anakart üreticelerine Asus,Intel,Gıgabyte,MSI örnekleri verilebilir. Kısacası anakart bilgisayar birimlerini çekip çeviren ve tüm dağılımlarını sağlayan önemli bir parçadır.

EKRAN KARTI

EKRAN KARTI

 

Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak veya anakart üzerinde chipset içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır. Günümüzde ekran kartları için Gpu üreten iki büyük firma bulunmaktadır. Nvidia ve AMD aralarındaki sürekli rekabetten dolayı her geçen gün Gpu mimarilerini güçlendirmekte ve kapasitelerini arttırmaktadır.

SES KARTI

ses-kartı-ne-işe-yarar.jpg

Bilgisayarda bulunan dijital ses verilerini analog ses sinyallerine ve aynı zamanda analog ses sinyallerini de bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere dönüştüren iç donanım birimidir.Ses kartları bu işlemleri çok hızlı gerçekleştirdiği için mili saniyeler içerisinde verileri dönüştürerek bizim duyabileceğimiz şekilde yansıtmaktadır.

ETHERNET KARTI

ETHERNET

Ethernet, basit bir şekilde kablolu veya kablosuz ağda bilgisayarlar, routerlar ve switchler dahil olmak üzere cihazlara bağlanmak için kullanılan standart iletişim protokolüdür.

En çok kurulan yerel ağ bağlantısı (LAN) teknolojisi, Ethernet LAN’leri geçirerek işletmelerin büyük bölge ağlarında (WAN) Ethernet kullanmasını sağlar. Ethernet büyük işletme bölgelerini, dağıtılmış şube ofislerini, veri merkezlerini ve hatta yerel veya daha küçük uzak konumları bağlar. Ethernet belirli bir uygulama sayısını kullanıma açarken ve diğer sanal özel ağlar (VPN) gibi diğer ağ teknolojilerine erişim sağlarken bir işletme için tek bir WAN ağını çalıştırabilir.

Çok amaçlı bir ağ olarak Ethernet 
Ethernet hızı, üretkenliği ve kontrolü sağlayan kanıtlanmış bir ağ seçeneği. Çünkü hem LAN hem de WAN ağlarda aynı şekilde çalışıyor. Ethernet, bilindik ve ataması kolay olan bir teknolojidir ve gerekli durumlarda ethernet üzerinden güç aktarımı (PoE) da yapılabilir. Video, depolama, IP üzerinden ses iletimi (VoIP), veri merkezi konsolidasyonu gibi bant genişliği yoğun olan uygulamaları desteklerken aynı zamanda internet ve VPN’inize hayati bir erişim sağlar.
 Diğer Donanım Birimleri

TV KARTI

TV KARTI.jpg

TV kartları televizyon yayınlarının bilgisayarda seyredilmesini sağlayan kartlardır. TV
kartı ile televizyondaki tüm özellikler bilgisayar ortamına aktarılır. TV kartlarının teleteks
özelliği ile teleteks yayını olan kanalların teleteks sayfaları bilgisayar ekranında görüntülenir.
TV kartları ile bilgisayar ekranında TV ve video izlenebilir, resim ve görüntüleri
bilgisayara kaydedilebilir. Günümüzdeki TV kartları anakartın PCI slotuna uygun olarak
üretilmektedirler.

Anten girişi ile TV kanallarındaki S-Vidou girişi ve videodaki kamera girişi ile
kameradaki görüntüler bilgisayara aktarılır. Uzaktan kumanda ile tv kartı kotrol edilebilir.
Bazı tv kartlarında bulunan FM radyo alıcısı ile bilgisayarda radyo kanallarını dinleme
imkânı sunmaktadır.

DIŞ DONANIM BİRİMLERİ

Yazıcılar Ve Tarayıcılar 

yazici-ve-tarayici.jpg

Bilgisayarda yapmış olduğumuz işlemleri bazen kağıda dökmemiz veya kağıt üzerindekileri bilgisayara aktarmamız gerekebilir. Bunun için günümüzde en yaygın olarak kullanılan Yazıcılar ve Tarayıcılar dış donanım birimleri olarak nitelendirilmektedirler.

Örnek vermek gerekirse bir kağıt üzerinde 10 bin kelime olduğunu düşünün ( nasıl bir kağıtsa ), bu kağıt üzerindeki yazıları bilgisayara oturup saatler harcayarak yazmak yerine Tarayıcıdan bilgisayarınıza taratarak verileri aktarabilirsiniz. Aynı şekilde bu işlem Yazıcılar için de geçerlidir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan yazıcı çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

* Nokta vuruşlu yazıcılar
* Lazer Yazıcılar
* Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar

Harici Depolama Aygıtları

ssd.jpg

Harici depolama aygıtları da bilgisayarımıza USB yolu ile bağlanabilen ekstra olarak taşınabilir niteliği bulunan dış donanım birimleri arasında yer almaktadırlar. Harici depolama aygıtları olarak günümüzde yaygın olarak kullanılan cihazlar aşağıdaki gibidir:

* USB ( Flaş ) Bellekler
* Harici Hard Diskler ve SSD Diskler
* Disket Sürücüler
* CD ve DVD’ler
* Blue-Ray
* Hafıza Kartları olarak sıralayabiliriz.

KAMERALAR ( WEBCAM )

gamer-webcam.jpg

dış donanım birimleri arasında yer alan webcamlar genellikle bilgisayara USB aracılığı ile bağlanarak görüntü aktarmaya yarayan donanım birimidir.

HOPARLÖRLER

ses-sistemi-hoparlor.jpg

Yine önemli dış donanım birimleri arasında yer alan hoparlörler, bilgisayarların ses giriş ve çıkışlarının yönetimlerinden sorumludurlar.

Sessiz bir bilgisayar tıpkı sağır bir insana benzer – PCH Atasözü“nden yola çıkacak olursak bilgisayarımızda gerçekleştirmiş olduğumuz sesli komutların bize analog ve dijital olarak dönmesi gerekmektedir. Bu işlemleri A’dan Z’ye gerçekleştiren birime hoparlör denmektedir.

HAFIZA KARTI, FLAŞ BELLEK VE KART OKUYUCULAR

flash-bellek.jpg

Başlığa bakacak olursanız bu canavarların hepsinin ortak özelliği taşınabilir olması ve küçük boyutlara sahip olmasıdır. Bu donanım birimlerine bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan veya destekleyecek tüm cihazlardan veri, bilgi, resim, video gibi işlemlerin taşınmasını sağlamak, saklamak ve aktarmak ile sorumludurlar.

MODEMLER

modem

İnternete kesintisiz olarak bağlanmamız için gereken en önemli donanım birimidir. Hızlarına göre değişebilen versiyonları bulunduğu gibi, toplamda 3 adet giriş kablosu ise stabil çalışmaktadırlar. Modemlerin de fiyata göre hız performans değerleri doğru orantılı olarak artmaktadır.

OYUN KONSOLLARI

oyun-konsolu.jpg

En sevdiğimiz konulardan birisidir aslında oyun konsolları ve oyunlar. Bilgisayarınıza bağlamış olduğunuz dış donanım birimlerinden birisi de oyun konsollarıdır.Tamamen fantezi kurmak amaçlı, oyunu farklı bir platformdan oynuyormuş hissiyatına kapılmanızı sağlayan dış donanım birimidir.

Oyun konsollarına örnek olarak:

* USB Portlu Oyun Kumandaları
* USB Portlu Direksiyonlar
* USB Portlu PSP’ler örnek verilebilir.

KAYNAKÇA :https://pchocasi.com.tr/dis-donanim-birimleri-nelerdir/

Yorum bırakın