YARDIMCI YAZILIMLARIN KURULUMU

Görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makinakomutlarıdır.Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür. Yazılım için çeşitli diller mevcuttur. Bunlardan bazıları Pascal, C++ ve Java’dır.Yazılım çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]Sistem yazılımları[değiştir | kaynağı değiştir]Sistem yazılımları bilgisayar kullanımı için gerekli ana fonksiyonları sağlar ve bilgisayar donanımına ve sistemin yürütülmesine yardımcı olur. Şu kombinasyonları içerir:Aygıt sürücüleriİşletim sistemleriSunucularHizmet programlarıPencere sistemleriSistem yazılımı çeşitli bağımsız donanım bileşenlerinin uyum içinde çalışmalarından sorumludur.Sistem yazılımı bilgisayar donanımının işletilmesi ve uygulama yazılımının çalıştırılması için bir platform sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar yazılımıdır.En temel sistem yazılımı türleri şunlardır:Bilgisayar BIOS’u ve aygıt yazılımı: Bilgisayara bağlı veya bilgisayar içindeki donanımı çalıştırmak ve kontrol etmek için gereken temel işlevselliği sağlar.İşletim sistemi ( önde gelen örnekler; Microsoft Windows, Mac OS X ve Linux olmak üzere): Bilgisayar parçalarının; hafıza ile diskler arasında veri alışverişi veya monitöre görüntü sağlamak gibi görevleri uygulayarak birlikte çalışmasına olanak sağlar. Ayrıca üst düzey sistem yazılımı ve uygulama yazılımlarının çalıştırılması için bir platform oluşturur.Yardımcı yazılım: Bilgisayarın analiz edilmesine, yapılandırılmasına, yönetilmesine ve optimize edilmesine yardımcı olur.Ayrıca sistem yazılımı terimi, bazı yayınlarda yazılım geliştirme araçlarını tanımlamak için de kullanılır. Bilgisayar alıcıları nadiren sahip olduğu işletim sistemini öncelikli olarak dikkate alarak bir bilgisayar alırlar. Fakat cep telefonu gibi aygıtları satın alan kişiler için bu durumun tersi geçerli olabilir. Çünkü iPhone örneğinde olduğu gibi bu tür aygıtların sistem yazılımlarının, son kullanıcı tarafından değiştirilmesi oldukça zordur. Ayrıca sistem yazılımı genellikle dahili ya da önceden yüklenmiş şekilde, yararlı ve hatta gerekli bir alt yapı kodu olarak görev yapar. Sistem yazılımının dışında, kullanıcıların dokümanlar oluşturmasına, oyun oynamasına, müzik dinlemesine ya da İnternet’te gezinmesine olanak sağlayan yazılımlara uygulama yazılımı denir.

OFİS YAZILIMI

Kelime İşlemci Yazılımı

Kelime işlemci programları bilgisayarınızı kullanarak doküman hazırlamanıza yardımcı olan yazılımlardır. Kelime işlemcisi programına sahip olmadan bir bilgisayar üzerinde doküman hazırlayamazsınız. Bu nedenle istediğiniz yazılı dokümanları meydana getirmek için herhangi bir kelime işlemci yazılımını kullanmanız gerekir.

Kelime İşlemci

Kelime işlemci programları ücretli ve ücretsiz olarak internetten kolayca bulunabilen yazılımlardır. Lakin ücretsiz olan ve ücretli olan yazılımların arasında çok fazla fark olduğunu da belirtmek gerekiyor. Her kelime işlemcisinin sunduğu amaç belli olsa da bu amaca sizi ulaştırma yolları farklıdır. Örneğin Microsoft Office’in bir yazılımı olan Microsoft Word; tasarım olarak minimalist, kolayca kullanılabilen, bolca fonksiyona sahip bir kelime işlemci programıdır. Microsoft Word aynı zamanda popüler bir yazılım olduğu için kullanıcılar arasında uyumsuzluk sorunu yaşanmaz. Microsoft Word’ün tek dezavantajı ise lisans ücretine sahip olması yani paralı bir kelime işlemci programı olmasıdır.

Peki, kelime işlemci yazılımları ile neler yapılır ve genellikle bu yazılımlar kimler tarafından kullanıyor

  • Kitap: Kitap yazmak .
  • Günlük: Dijital olarak meydana getirmek istediğiniz günlükleri oluşturmak.
  • Rapor: İş dünyasında sıklıkla yazılı raporlar meydana getirmek.
  • Doküman: Meydana getirmek istediğiniz tüm dokümanlar.

Kelime İşlemci Programları

Tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan  yazılım kategorilerinden biri de kelime işlemci yazılımlardır. Bilgisayarların bugün hayatımızın merkezinde yer alıyor olmasının en önemli nedenlerinden biri olan kelime işlemci yazılımların dokümanları oluşturma, düzenleme, görüntüleme, bastırma ve depolama yetenekleri vardır.

Sizin de bilgisayarınıza tüm bu özellikleri kazandırabilmeniz için bir kelime işlemci programı edinmeniz veya satın almanız gerekir. Başlıca en çok tercih edilen kelime işlemci programları şunlardır;

Elektronik Tablolama

Microsoft ExcelMicrosoft tarafından Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletim sistemleri tabanında çalışmak üzere yazılan ve dağıtımı yapılan bir tablolama programıdır (spreadsheet). İçinde bulunan detaylı finansal çözümlerin yapılabildiği tablolama, grafikoluşturma başarısı ve uygulamalarda kullanılabilecek Visual Basic makro programlama dili sayesinde kendi türünde şu anda dünyadaki en popüler yazılımdır.

Microsoft ExcelMicrosoft Office’in bir parçasını oluşturur.Şu anda Windows için 2010 ve Macintosh için 2011 sürümleri mevcuttur.

Elektronik tablolama programı olarak bilinen Excel‘in başlıca ve en etkili özelliği sayısal ve karaktersel veriler üzerinde çeşitli işlemler yapmasıdır.Bu yazımda sizlere Microsoft Excel Fonksiyonlarından Eğer Fonksiyonundan bahsedeceğim.
Not: Microsoft Excel’de matematiksel ve mantıksal işlemlerden önce formülün ya da fonksiyonun yazılacağı yere ilk önce “=” ifadesi yazılmalıdır.

Sunu Hazırlama Yazılımı

Sıkıştırma programları dosyaların sıkıştırılarak boyutlarının küçültülmesini ve veri depolama elemanlarında daha az yer kaplamaları için kullanılan bir programdır.

Pdf ( Portable Document Format: Tasınabilir Belge Biçimi) Yazılımı

Platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal dosya biçimidir.

CD / DVD Kayıt Yazılım

Boş CD/DVD’yi DVD-RW sürücüsüne taktıktan sonra CD/DVD’NİN adı belirlenir. CD/DVD sürücüsünü seçip “ileri” butonunu tıklanarak işleme devam edilir.

KAYNAKÇA :https://wmaraci.com/nedir/kelime-islemci

 

Yorum bırakın