AĞ TASARIMI

Ağ İletişimi

Bilgilerin farklı kaynaklar arasında transferinin mümkün olması çok sayıda kişi tarafından paylaşılması imkan sağlar. Yer ve zaman sorunu olmadan yani Türkiye’den Amerika’ya kadar insanların birbirleriyle rahatlıkla haberleşebilmesi bilgisayar ağlarının önemini bizlere göstermektedir. Ağ iletişimi ise teknik olarak, iki veya daha fazla bilgisayarın kablolu ya da kablosuz iletişim araçları üzerinden yazılım ve donanım bileşenleri ile birlikte bağlanması ile meydana getirilen sistem bütünüdür.

Paralel İletişim

Paralel veri iletimi, bir veri içindeki bitlerin aynı anda gönderilmesidir. Paralel veri iletiminde gönderilecek bilginin her biti için ayrı bir kablo bağlantısı bulunur.

Seri İletişim

Seri veri iletimi, bir veri içindeki bitlerin aynı hat üzerinden ard arda gönderilmesidir. Bilgisayarağlarında kullanılan iletişim seri iletişimdir. Seri veri iletiminde, bir kerede bir karakterin sadece bir biti iletilir. Alıcı makine, doğru haberleşme için karakter uzunluğunu, başla-bitir (start-stop) bitlerini ve iletim hızını bilmek zorundadır. Paralel veri iletiminde, bir karakterin tüm bitleri aynı anda iletildiği için başla-bitir bitlerine ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla doğruluğu daha yüksektir. Paralel veri iletimi, bilginin tüm bitlerinin aynı anda iletimi sebebiyle çok hızlıdır.

Asenkron seri iletişim: Herhangi bir zamanda veri gönderilebilir. Veri gönderilmediği zaman hat boşta kalır. Senkron seri iletişimden daha yavaştır. Her veri grubu ayrı olarak gönderilir. Gönderilen veri bir anda bir karakter olacak şekilde hatta bırakılır. Karakterin başına başlangıç ve sonunda hata sezmek için başka bir bit eklenir. Başlangıç için başla biti (0), veri iletişimini sonlandırmak için ise dur biti (1) kullanılır.

Senkron seri iletişim: Senkron iletişim alıcı ve vericinin eş zamanlı çalışması anlamına gelir. Önce gönderici taraf belirli bir karakter gönderir. Bu her iki tarafça bilinen iletişime başlama karakteridir. Alıcı taraf bu karakteri okursa iletişim kurulur. Verici bilgileri gönderir. Transfer işlemi veri bloku tamamlanana ya da alıcı verici arasındaki eşleme kayboluncaya kadar devam eder.

Ağ Topolijileri

bir ağı oluşturan cihazların fiziksel ve mantıksal yerleşimidir“. Ağ topolojileri fiziksel topoloji ve mantıksal topoloji olmak üzere 2 sınıfa ayrılır.

Yol (Bus) Topolojisi

Ortak yol topolojisinde iletişim omurga (backbone) denilen tek bir hat üzerinden gerçekleştirilir. Ağda gönderilen veri hedefe ulaşıncaya kadar veya sonlandırıcıya gelinceye kadar hat üzerinde bulunan tüm cihazlara uğrar. Bu sebeple ağ performansı oldukça düşük bir topolojidir.

Bus topolojisinde genellikle koaksiyel kablo kullanılır. İnce koaksiyel kablo kullanıldığında hattın uzunluğu 185 metre, kalın koaksiyel kablo kullanıldığında en fazla 500 metredir. Ağa maksimum 30 cihaz bağlanabilir.

Ağ üzerindeki bir cihaz veri göndermeden önce hattın başka bir cihaz tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol eder. Ağ kullanımdaysa hattın boşalmasını bekler.

Bus topolojisinin;

Avantajları

● ucuz ve kurulumu kolay bir çözümdür.

● kablo yapısı güvenlidir

● merkezi birime ihtiyaç duyulmaz

Dezavantajları

● en büyük dezavantajı bir istasyonda oluşan hatanın (temassızlık,kopukluk,kısa devre vs.) tüm sistemi etkilemesidir.

● arıza tespiti zordur

●maksimum 30 istasyon bağlanabilir

Yıldız Topolojisi (Star)

Yıldız topolojisi en yaygın kullanıma sahip topolojidir. Merkezdeki bir hub ya da swith’ e bağlı cihazların iletişimi merkezde bulunan cihaz üzerinden gerçekleştirilir. Ağa bağlı bir göndericiden çıkan veri önce merkezdeki hub ya da switch’ e gelir, oradan da alıcı cihaza gönderilir. Hub ya da switch’ teki bir sorun tüm ağı etkiler.

Yıldız topolojisinde çift burgulu kablolar kullanılır. Cihazların hub ya da switch uzaklığı en fazla 100 metredir. 100 metreden sonra performans büyük oranda düşer.

Yıldız topolojisinin avantajları;

  • Ağın yönetimi ve sorun tespiti kolaydır.
  • Ağa yeni cihaz eklemek kolaydır.
  • Bağlı cihazda oluşacak sorun ağı etkilemez.

Yıldız topolojisinin dezavantajları;

  • Merkezdeki cihazda oluşacak sorun tüm ağı etkiler.
  • Çok fazla kablo bağlantısı gerektirir.

Ağaç Topolojisi (Tree)

Ağaç topolojisi yıldız topolojisi ile ortak yol topolojisinin birlikte kullanıldığı topolojidir. Merkezdeki bir ortak yol (omurga) üzerine yerleştirilmiş hub ya da switch’ lere bağlı cihazlarla oluşturulur.

Bu topolojiye ağaç topolojisidenmesinin nedeni omurganın ağaç gövdesini, hub ya da switch üzerinden bağlanan bilgisayarların da ağacın dallarını modellemesidir. Ağaç topolojisibüyük ağların omurgalarını oluşturmak için kullanılır.

Ağaç topolojisinin avantajları;

  • Farklı üreticilerin donanımları ile uyumlu çalışır.
  • Ağın genişletilmesi kolaydır.
  • Sorunların tespiti ve giderilmesi kolaydır.
  • Ağın yönetimi ve bakımı kolaydır.
  • Dallardan birinde oluşacak sorun diğerlerini etkilemez.

Ağaç topolojisinin dezavantajları;

  • Kablolama işlemi zordur.
  • Dallanma arttıkça ağın bakımı ve yönetimi zorlaşır.
  • Omurgada yaşanacak bir sorun tüm ağı etkiler.Halka Topolojisi (Ring)
  • Halka topolojisinde, halka biçimindeki ağ üzerinden gönderilen veri alıcı cihaza ulaşıncaya kadar ağ üzerindeki tüm cihazlara teker teker uğrar. Ağ üzerindeki veri 3 byte’ lık jeton (token) denilen bir kılavuz ile gönderilir. Jeton ağ üzerinde sürekli dolaşır ve göndericiden aldığı veriyi alıcıya ulaştırır. Halka topolojisinde ağa bağlı cihazlardan birinin arızalanması ağın çökmesine sebep olur.

    Halka topolojisinin yapısı merkezde bulunan bir Multistation Access Unit (MAU) ve ağa bağlı cihazlardan oluşur. Ağ bağlantısı çift burgulu kablolar ile gerçekleştirilir. Halka topolojisi, ağ topolojileri içerisinde en az kullanıma sahip topolojidir.

    Halka topolojisinin avantajları;

    • Bağlı tüm cihazlar aynı yetkiye sahiptir.
    • Sunucuya ihtiyaç yoktur.
    • Ağın büyütülmesi performansı az etkiler.

    Halka topolojisinin dezavantajları;

    • Bağlı cihazlardan birindeki arıza ağın çökmesine neden olur.
    • Ağ arayüz kartları ve MAU, ethernet ve switch’ e göre pahalıdır.
  • Kaynak https://www.google.com.tr/amp/s/www.teknologweb.com/ag-topolojileri-nedir/amp

Yorum bırakın