SİSTEM GÜVENLİĞİ

SİSTEM YAZILIMLARI ,ÇEŞİTLERİ VE KURULUMU

Güvenlik yazılımı bilgisayarın temiz ve güvenli kalmasını sağlamak için dizayn edilmiş uygulamalardır. iki ana kategoriye ayrılabilir anti-virüs ve anti-kötücül yazılımlar. İdeal olarak, kullanıcılar bilgisayarlarında ikisini de bulundurmalı çünkü internet virüslerle dolup taşıyor. Fakat, anti-kötücül yazılım geliştiricileri fazlaca kendilerini geliştirdiler ve şimdilerde çok gelişmiş ürünler sundular piyasaya. Bu tarz programlar geniş bir yelpazede koruma sağlamaktalar örneğin, casus yazılımlara, reklam yazılımlarına, tarayıcı korsanlarına, fidye yazılımlarına, truva atlarına ve parazitlere karşı koaruma sağlamaktadır.

ÇEŞİTLERİ

Elbette birden fazla anti-virüs kurmak yerine farklı işler yapan yazılımlar, örneğin bir anti-virüs, bir de anti-casus yazılım kurmak gerekiyor. Zararlıları baştan engellemek ya da sisteminize sızan zararlı yazılımları, internete veri aktarmaya çalışırken yakalamak için bir de firewall kullanmak şart.

Bu yazılımlar ile internette dokunulmaz olmuyorsunuz ama tehlikelerin büyük bölümünü savuşturmak elinizde. Daha sonra zararlı temizlemekle uğraşmaktansa, tedbirinizi en baştan alın. Sisteminize yeni işletim sistemi kurar kurmaz ilk işiniz güvenlik yazılımlarını kurmak olsun.

Elbette kurmakla işin bitmediğini, bu yazılımları düzenli olarak güncellemeniz gerektiğini de hatırlatalım. Güncellenen yazılımların kendisinden çok virüsleri tanımlamakta kullanılan bilgiler oluyor.

Eset

AVG Technologies

Chili Security

PCKeeper

MYSecurityCenter

Avira

K7 Computing

Dr.Web

Microsoft Security Essentials

Panda Security

Avast

Emsisoft

McAfee/Intel Security

TrustPort, a.s.

Kaspersky Lab ZAO

CharityAntivirus

Norton by Symantec

Ad-Aware

G DATA Software AG

Tencent PC Manager

BullGuard

Preventon

360 Total Security

Webroot

KURULUMU

TI8.5 klasöründe SystemInit ikonuna tıklanır ve sistem sıfırlama başlatılır.

Dvr yazılımı

“Start” a tıkla

Dvr programı

Yes butonuna tıklanır ve sonra sıfırlama işlemi başarıyla tamamlanınca çıkan pencerede ok butonuna basılır. “Exit” butonuna tıklanarak işlemden çıkılır.

Dvr kurulumu

Dvr yazılımı kurulum

Dvr program kurulumu

Yazılım

TI8.35 klasörü içinde Server alt klasörü bulunur.

Dvr server kurulumu

Server alt klasörüne tıklanır ve bu klasör içindeki server.exe dosyası bulunur. Server.exe dosyasına tıklanarak program doğrudan başlatılır.

dvr server.exe

Server

Program başlatıldıktan sonra kullanıcı adı ve parola sorulacaktır. Varsayılan kullanıcı adı “super” dir ve parola yoktur.

08.09.2011vr sunucu

Veri Güvenliği Yazılım Ayarları:Kullanıcı adı ve parolayı sisteme girmek için sistem saatinin yanından anti virüs ikonuna basarak ya da Başlat Tüm Programlar Anti Virüs Programı yolu ile ana program penceresinden bilgiler girilebilir. Bu değişiklikten sonra Virüs imza veri tabanını güncelle sekmesine tıklanarak anti virüs programı güncellenir.

internet Güvenliği Yazılım Ayarları: Anti virüs kurulumu tamamlanınca ağ durumunu algılayarak size korunmak istediğiniz dereceyi sorar Eğer internete güvenli bir yerden bağlanılıyorsa (ev, iş yeri), Karşınıza çıkacak bu ekranda “Paylaşıma izin ver” seçeneğini seçmelisiniz. Eğer güvensiz bir ortamdan bağlanılıyorsa (havalimanı, internet cafe gibi), “Katı kurallı koruma” tercih edilir. Anti virüs güvenlik duvarı ayarları ilk kurulumda varsayılan olarak bazı kuralların uygulandığı ve bağlantının kısıt olduğu “Otomatik Mod” kullanılır. Ana ekrandan CTRL+M tuşları ile ya da Ayarlar Gelişmiş moda geç seçeneği ile gelişmiş görünüm açılır ve güvenlik duvarı ayarlarında filtre modu etkileşimli mod olarak değiştirilir Bu adımdan sonra anti virüs programı internete erişmeye çalışan her program için ne yapması gerektiğini kullanıcıya soracaktır. Sorulan sorulara “Eylemi anımsa” seçeneğini işaretlenerek “izin ver” seçilirse o program ile ilgili bir daha soru sorulmaz ve ilk kural sürekli geçerli olur. Elektronik postaların virüs taramasından geçebilmesi için gelişmiş kurulum ağacı (Program aktif iken F5 tuşu) ayarlarından değişiklik yapılmalıdır

GÜNCELLEŞTİRME

Denetim masasına girişin çok fazla yöntemi vardır. Ben bunlardan bir tanesi olanı anlatacağım. Klavyemizde bulunan windows tuşu ile l tuşlarına basarak sağ tarafta açılan pencereden denetim masasını tıklıyoruz.

windows8_gunceleme_1

Sol üst köşede sistem ve güvenlik yazan yeri tıkladıktan sonra karışımıza update / güncelleştirme bölümü gelecektir. Aşağıdaki resimde de görülen otomatik güncelleştirmeyi aç veya kapat seçeneği tıklanarak güncelleştirmeleri açabilir ya da kapatabilirsiniz.

SİSTEM İMAJI

image009_thumb0674724ac0804c82a6c7d1c74ea38276.jpg

 

İmaj alma dediğimiz olay bilgisayarın programlarını ve driverlerini depolamaktır.

imaj neden alınır ;

-Bigisayarınıza format attıktan sonra karşınıza pek çok sorun çıkmaktadır. Programları kurmak, driver yüklemek vb. sorunlar. İmaj dediğimiz olayda bunları yapmamıza gerek kalmamaktır çünkü imajı aldığınız bilgisayarda o sırada yüklü driver ve programlar imaj sayesinde alımaktadır. Bilgisayarınıza imaj attığınızda aynı format gibi bilgisayarınız imajı aldığınız güne dönmektedir.

Kısaca imaj sistem geri yüklemektir

AYRICA: imaj aynı model bilgisayar arasındada atılabilir, mesela bir ofiste aynı model bilgisayarlar bulunmaktadır. sağlam olan bilgisayarın birinden imaj alıp bozulan bir bilgisayara atabilirsiniz.

İMAJIN AVANTAJI

Formattan daha kısa sürer ayrıca basittir.

KAYNAK :http://bakele.blogcu.com/imaj-nedir-ve-neden-alinir/13772864

 

Yorum bırakın